Sök:

Sökresultat:

18 Uppsatser om Dagsaktuella frćgor - Sida 1 av 2

Utveckling av karttjÀnst i ASP.NET

Syftet med projektet var att tillverka en webbaserad kartvisningstjÀnst för att visualisera geografiska och infrastrukturella förÀndringar över tiden. Detta genom att historiska och dagsaktuella kartor överlappas och presenteras som en bild.Applikationen utvecklades i ASP.NET med programsprÄket Visual Basic. Som databashanterare anvÀndes Microsoft SQL-server 2000. För bearbetning av kartmaterialet anvÀndes Arcview 8. Som utvecklingsmetod anvÀndes David Siegels modell för att konstruera webbplatser.

LÀromedlet SamhÀlle i dag : En analys av lÀromedlet SamhÀlle i dag frÄn 1988 och 2007 samt Lgr 80, Lpo 94 och Kursplaner i SamhÀllskunskap

Inom det svenska skolvÀsendet finns det en rad bestÀmmelser som den enskilda skolan skall ha som underlag för den undervisning som skolan erbjuder sina elever. Dessa bestÀmmelser Äterfinns i den dagsaktuella lÀroplanen för obligatoriska skolan, Lpo 94. Varje enskild skola avgör sjÀlv vilket material/lÀromedel som skall anvÀndas i undervisningen, dÄ det finns ett stort utbud av lÀromedel att vÀlja mellan. Det valda lÀromedlet kan vara av stor betydelse i undervisningen. Det Àr dÀrför viktigt att det Àr det mest lÀmpliga lÀromedlet som tas i bruk för att uppfylla de krav som stÀlls pÄ undervisningen..

Vilka faktorer ökar elevernas intresse för biologi?

Syftet med undersökningen var att kartlÀgga vilka faktorer som pÄverkar elever att bli intresserade av biologi. 50 studenter som lÀser biologi- eller molekylÀrbiologiprogrammet deltog i en enkÀtundersökning dÀr de fick svara pÄ öppna sÄvÀl som styrda frÄgor om vilka faktorer, inom och utanför skola, som format deras intresse. FrÄn undersökningen framgick det att studenterna blivit mycket pÄverkade av sin omgivande miljö under uppvÀxten och att lÀraren har en mycket central roll för att skapa positiv attityd för biologi. Resultatet frÄn enkÀtundersökningen visar att de studenter som genomfört fler laborationer och diskuterat mer ocksÄ kÀnner att skolan pÄverkat dem positivt. Studenterna var positiva till att lÀsa mer om aktuella Àmnen..

Digitala tidningar i skolan : En studie om elevers förhÄllningssÀtt och lÀrares didaktik

Syftet med studien har varit att beskriva och analysera elevers och lÀrares förhÄllningssÀtt till digitala tidningar pÄ internet i en tid dÄ skolor alltmer anvÀnder sig av digitala informationsverktyg. En enkÀtstudie har gjorts med elever i en gymnasieklass och en kvalitativ intervju har gjorts med lÀraren i klassen. Resultatet visar att den sociala, samhÀlleliga och mediesituationen pÄverkar elevernas förhÄllningssÀtt till digitala tidningar pÄ nÀtet. Eleverna hade med sig olika vanor hemifrÄn och upplevelser av tidningen pÄ nÀtet och framförallt spelade tidningens innehÄll roll för om eleverna skulle lÀsa tidningen. I samhÀllssituationen hade lÀraren olika didaktiska infallsvinklar för anvÀndningen av tidningen i undervisningssituationer dÀr tidningen anvÀndes sÄvÀl som mÄl och medel.

Blogg om historia - bloggen som redskap för kommunikation kring historia

Syftet med detta examensarbete Àr att utforma en blogg som kan fungera som ett verktyg för kommunikation kring historia. Bloggens mÄlgrupp Àr elever pÄ grundskolans senare Är och intentionen med bloggen Àr att den ska stimulera ett intresse av historia sÄvÀl som ett historiemedvetande hos dess lÀsare. Arbetet grundas i en kvantitativ enkÀtundersökning kring mÄlgruppens intresse av historia och bloggar. Resultatet av arbetet Àr en, i teorin, uppbyggd blogg vid namn ?Historiabloggen?.

IMAGE: Om tolkning av dagsaktuella bilder

This paper emphasizes that the analyzing and the intepretation of images, involves anholistic view, including intention, content, message, and the influence on the observer.The paper focuses on daily produced images. The starting point of this paper is ÂŽimageÂŽin the concept of ÂŽthe written imageÂŽ. The theory- and method textcritical perspective.used in this paper is close connected to Paul Feyerabends, Against Method, and toRobert Farrells work Feyerabend and Scientific Values. This papers specific ques-tionsare, 1) is analyzing and intepretation of images, subjective ?, 2) needs the subjectivityto be handled to limit arbitrariness and distortion ?, 3) is it appropriate to use a filterof awarerness as an aid to handle the subjectivity ? The answear to the threequestions, is short and clear: ?Yes?.

Livskunskap - en förberedelse för livet

Genom Ätta intervjuer med pedagoger, som alla undervisar i livskunskap, samt en intervju med rektorn pÄ den utvalda skolan har vi i denna undersökning velat ta reda pÄ hur dessa tolkar begreppet livskunskap och hur pedagogerna arbetar med Àmnet i skolan. Vi ville Àven undersöka varför det finns ett behov av livskunskap pÄ schemat. För att se om den teoretiska synen motsvaras av den praktiska vekligheten har vi Àven observerat fem lektioner i livskunskap. Resultatet visar att definitionerna av livskunskap Àr mÄnga men att det finns nÄgra gemensamma nÀmnare. Livskunskap beskrivs som bland annat, etik och moral, dagsaktuella hÀndelser, social trÀning, konflikthantering och skolans vÀrdegrund.

UpprorsbekÀmpning eller stabiliseringsoperationer? : en jÀmförelse med stöd av amerikanska doktriner

Begreppen upprorsbekÀmpning eller counterinsurgency (COIN) ochstabiliseringsoperationer utgör ett debatterat Àmne i den dagsaktuella militÀrteorin. BÄdabegreppen förefaller anvÀndas för en och samma typ av operation. Erfarenheter frÄn Irakoch Afghanistan har inneburit att USA utvecklat en specifik doktrin för counterinsurgency(FM 3-24) respektive stability operations (FM 3-07). Detta indikerar att det föreligger enskillnad i de tvÄ begreppen.Syftet med uppsatsen Àr att undersöka och definiera skillnader i begreppen COIN(upprorsbekÀmpning) och stabiliseringsoperationer. Medlet för att nÄ syftet utgörs av enjÀmförande studie av amerikanska doktriner.

PÄ tröskeln till arbetsmarknaden : en antologi om ungdomars reflektioner kring arbete och arbetsmarknad

Mot bakgrund av den dagsaktuella debatten om ungdomars svÄrigheter att etablera sig pÄ arbetsmarknaden, har vi genom en kvalitativ studie undersökt hur ett antal ungdomar reflekterar över sin framtid pÄ denna och studerat deras tankar kring övergÄngen frÄn nuvarande sysselsÀttningssituation till arbete. Antologin innehÄller fem enskilda bidrag, varav tvÄ fokuserar pÄ arbetslösa ungdomar och resterande delar pÄ studerande vid traditionella gymnasieprogram, pÄ fotbollsgymnasium och vid universitet. Studien visar att informanterna upplever att det i samhÀllet finns en norm. Enligt denna skall ungdomars huvudsakliga sysselsÀttning vara arbete eller studier. Samtliga huvudinformanter menar att de vill leva normenligt och sÄledes betraktar de arbete som en viktig del av livet och som en identitetsskapande faktor.

Diskursiv nÀrstudie av förskolans reviderade lÀroplan

Detta arbete riktar fokus mot den nya reviderade versionen av Lpfö98. Uppsatsen bygger pÄ en diskursanalys av den reviderade versionen av lÀroplanen för förskolan inspirerad av den foucaultanska diskursanalysen. VÄr huvudfrÄga Àr: Vilken Àr den rÄdande diskursen i den reviderade versionen av Lpfö98? Svaret pÄ vÄra frÄgestÀllningar försöker vi nÄ genom att göra en djuplÀsning av den reviderade versionen av Lpfö98 med fokus pÄ likheter och skillnader mellan den nya och den gamla versionen av Lpfö98. Fokus i den nya samt skillnaderna mellan den nya och den gamla ÄskÄdliggör vi genom att göra en begreppsrÀkning dÀr vi tittar pÄ hur ofta olika begrepp förekom i den nya respektive den gamla versionen, samt i vilka kontexter begreppen förekom. Vi tar Àven utgÄngspunkt i det genealogiska och arkeologiska angreppssÀtten som Àr en den foucaultanska diskursanalysens tvÄ huvudangreppssÀtt för att analysera en text eller företeelse.

MÄl och medel - Faktorer i konflikt? : synen pÄ kunskap i kursplaner för Religionskunskap i Lpf94 och gy2011

Jag har i denna analys granskat den nuvarande kursplanen för religionskunskap pÄ A- och B-nivÄ för gymnasieskolan tillhörande Lpf94 samt remissen pÄ Àmnesplan för religionskunskap kurs 1 och 2 som Àr en del i Gy2011. Granskningen Àr gjord utifrÄn vilken kunskapssyns som kan skönjas i de bÄda styrdokumenten. Den teoretiska ram jag valt att utgÄ ifrÄn Àr kunskapssynen inom den positivistiska och den hermeneutiska kunskapstraditionen. Dessa tvÄ perspektiv Àr valda för att de enligt tradition utifrÄn vad som karaktÀriserar dem har stÀllts som varandras motsatser.Resultaten av studien visar bland annat att en positivistisk kunskapssyn Àr dominerande bÄde i den dagsaktuella kursplanen och ocksÄ den som komma skall. I dagens kursplan finns ett hermeneutiskt inslag i dels de övergripande utgÄngspunkterna som beskrivs i Àmnets karaktÀr och uppbyggnad men ocksÄ i flera mÄl som med undervisningen ska efterstrÀvas.

En analys av mÀnniskans utsatthet i Voltaires Candide eller Optimismen

Den hÀr uppsatsen undersöker hur Voltaires idéroman Candide och ett urval av romanens motiv kan analyseras och kopplas till en nutida samhÀllsdiskurs. Den ger Àven förslag pÄ hur verket, mot bakgrund av en didaktisk diskussion, kan anvÀndas i undervisningssammanhang. Uppsatsen behandlar Voltaire och hans kritiska förhÄllande till Leibniz optimistiska och deterministiska vÀrldsÄskÄdning. HÀr orienteras lÀsaren i den filosofiska motsÀttning som ligger till grund för verkets kÀrna: Voltaires polemik mot en okritisk acceptans av tesen Vi lever i den bÀsta av vÀrldar. Uppsatsen siktar pÄ att levandegöra verkets tema optimismen och ett tÀnkbart huvudmotiv: mÀnniskans utsatthet (i tillvaron), genom att koppla detta till dagsaktuella och till synes seglivade fenomen, t.ex.

Hur visar sig pedagogers genusmedvetenhet under samlingar i förskolan?

Den hÀr uppsatsen undersöker hur Voltaires idéroman Candide och ett urval av romanens motiv kan analyseras och kopplas till en nutida samhÀllsdiskurs. Den ger Àven förslag pÄ hur verket, mot bakgrund av en didaktisk diskussion, kan anvÀndas i undervisningssammanhang. Uppsatsen behandlar Voltaire och hans kritiska förhÄllande till Leibniz optimistiska och deterministiska vÀrldsÄskÄdning. HÀr orienteras lÀsaren i den filosofiska motsÀttning som ligger till grund för verkets kÀrna: Voltaires polemik mot en okritisk acceptans av tesen Vi lever i den bÀsta av vÀrldar. Uppsatsen siktar pÄ att levandegöra verkets tema optimismen och ett tÀnkbart huvudmotiv: mÀnniskans utsatthet (i tillvaron), genom att koppla detta till dagsaktuella och till synes seglivade fenomen, t.ex.

Är det nĂ„got bra pĂ„ TV i helgen? : En studie av SVT:s nöjesprogram, frĂ„n Hylands Hörna till I afton Lantz.

Nöjesprogram har intresserat och fascinerat sina tittare sÄ mycket att de fortsatt sÀndas pÄ SVT under nÀstan exakt samma koncept under alla Är. Programledaren har alltid en central roll i programmet och gÀsterna Àr dagsaktuella. Programledaren blir ofta vÀldigt folkkÀr och mycket populÀr. FrÄn Lennart Hylands folkliga attityd till Annika Lantz?s smÄtt virriga charm har programledarna lett oss genom Ären.

LÀra att lÀra : mot ett militÀrt, lÀrande ledarskap

Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka hur reflektions- respektive produktionsinriktat ledarskap förhÄller sig till nutida diskurs om militÀrt ledarskap inom den svenska försvarsmakten och Försvarsmaktens utbildningar. TvÄ frÄgor stÀlldes: PÄ vilket sÀtt ges uttryck för ett reflektions- respektive produktionsinriktat ledarskap i, inom försvarsmakten och Försvarsmaktens utbildningar 2008-2010, svenska dagsaktuella militÀra texter om ledarskap? Kan olika tendenser skönjas, dÀr en inriktning betonas pÄ bekostnad av den andra, eller dÀr bÄda inriktningarna lÄter sig förenas?Litteraturstudien hade en kvalitativ ansats med inslag av hermeneutik. FrÄn pÄ förhand bestÀmda inklusions- och exklusionskriterier valdes nio olika texter/dokument ut. FrÄn dessa dokument erhölls svar till frÄgorna.Resultatet sammanfattades i tre slutsatser:1.

1 NĂ€sta sida ->